Hvad er Høfeber?

Værd at vide om høfeber

Høfeber er en form for allergi, der opstår, hvis du er overfølsom over for pollen. Pollen er små partikler fra forskellige træer, planter og græs, der spredes med vinden. Også skimmelsvampesporer, husstøvmider og pelsdyr kan være årsag til høfeber.

Forår og sommer er højsæson for høfeber, fordi der her er allerflest pollen i luften, men du kan have symptomer hele året rundt. I pollensæsonen kan du være på forkant med din høfeber ved at følge med i dagens pollental.

Høfeber kaldes også for pollenallergi eller helårssnue, og rammer dine øjne og næse. Cirka én million danskere lider af høfeber, og en priktest hos din læge kan gøre dig klogere på, hvad der udløser den allergiske reaktion hos dig.

Symptomer på høfeber

Symptomerne på høfeber minder til forveksling om forkølelsessymptomer. Forskellen er dog, at mens sekretet ved høfeber forbliver klart, bliver det ved en forkølelse ofte gulligt eller grønligt hen imod forkølelsens afslutning.

De typiske symptomer på høfeber er:

  • Irriterede og røde øjne
  • Kløende næse
  • Vekslende løbende og stoppet næse
  • Nyseture
  • Astma

I starten vil du typisk opleve, at symptomerne tager til år efter år, men de vil finde sit lejde og forblive nogenlunde her.

Symptomerne kan være så svære, at de påvirker din livskvalitet, da de kan gøre dig træt og uoplagt, og du kan miste koncentrationsevnen.

Skyldes din høfeber pollen, vil du ofte også opleve en kløen i din mund, efter du har spist bestemte grøntsager og frugter.

Det kaldes for krydsallergi og skyldes, at disse fødevarer indeholder stoffer, der minder om de pollen, som du reagerer på. Du bør derfor så vidt muligt undgå at indtage fødevarer, du krydsreagerer på.

Der er rigtig meget, du selv kan gøre for at forebygge symptomer på høfeber. Men det også være nødvendigt at forebygge og lindre med medicin. Der findes forskellige muligheder for både systemisk- og lokalbehandling af høfeber.

Lokal behandling af høfeber

Inden du går i gang med medicinsk behandling, er det vigtigt, at du bliver udredt og får lavet en behandlingsplan af en læge. I nogle tilfælde vil det være nok med behandling af høfeber lokalt med øjendråber eller næsespray mod allergi. 

Øjendråber mod høfeber

Det er muligt at behandle symptomer i øjnene lokalt med øjendråber. Øjendråber findes både som antihistaminer og som cromoner, eller som en kombination af de to.

De to typer øjendråber har forskellige virkningsmekanismer:

  • Antihistaminer modvirker de generende allergisymptomer som kløe og rindende øjne
  • Cromoner begrænser frigivelsen af histaminer

En del øjendråber mod allergi kan købes i håndkøb.

Uanset hvilken type øjendråber du vælger, er det vigtigt at have en god håndhygiejne og altid vaske hænder, før du drypper dine øjne.

Anvender du kontaktlinser, skal du være ekstra opmærksom på at læse vejledningen grundigt igennem, før du anvender øjendråberne. 

Næsespray mod høfeber

Det er også muligt at behandle lokalt i næsen med næsespray eller næsedråber. Også her findes der forskellige typer af behandling med forskellig virkning på lokale symptomer.

Lettere symptomer, som kløe, rindende næse og nysen, kan behandles med antihistaminer, som du ofte kan købe i håndkøb.

Har du sværere symptomer, kan det være en idé at anvende næsespray med binyrebarkhormon (steorid). Denne type næsespray skal helst tages forebyggende og bruges derfor i hele den sæson, hvor det er relevant.

Næsespray med binyrebarkhormon fås både i håndkøb og på recept. 

Systemisk behandling

I kombination med – eller i stedet for – lokal behandling, kan du også behandle din høfeber systemisk med antihistaminer, typisk i form af tabletter, kapsler eller mikstur.

Der findes en del forskellige slags antihistaminer med forskellige bivirkninger og forskellig virkningstid. De nyere generationer af antihistaminer, hører til gruppen ”non-sederende” (ikke-sløvende) antihistaminer. Men det er ofte individuelt, hvordan de forskellige antihistaminer virker, og hvilke bivirkninger du oplever.

Derfor kan det være nødvendigt, at du prøver dig frem med forskellige typer for at finde den, der virker bedst for dig. Her er det altid en god idé at få vejledning fra din læge. 

Du kan få tre typer af antihistamin fra De Gule, som alle dæmper symptomerne ved høfeber:

  • Altifex, som dæmper symptomerne ved sæsonbetinget høfeber, som bl.a. øjne og næse, der løber og klør og nysen
  • Vialerg, der fås som tabletter og dæmper symptomerne ved høfeber og allergisk helårssnue
  • Mildin dæmper samme symptomer som Vialerg, og virker også lindrende mod nældefeber

Vaccination mod høfeber

I nogle tilfælde kan lægen vurdere, at det vil være bedst at vaccinere mod høfeberen. Vaccinationen kan ske i form af tabletter mod græspollenallergi eller indsprøjtninger ved andre former for allergi.

Ved begge former tilføres kroppen over en længere periode en lille smule af dét stof, du er allergisk overfor. Vaccination vil altid ske i samråd med din læge.

Cookies på Degule.dk
Websitet anvender cookies til bl.a. at indsamle statistik over trafikken på sitet, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge sitet accepterer du dette.    Læs mere
Luk