Bliv klogere på allergi

Hvad betyder allergener?

Allergener er proteiner, som kroppen reagerer allergisk på. Allergenerne kan befinde sig i fødevarer og det kan være luftbårne allergener, som pollen, husstøvmider, partikler fra kat, hund, hest, svampesporer osv., der kommer ind i kroppen via luftvejene. 

Hvad er histamin?

Histamin er et stof, der frigives i kroppen ved allergiske reaktioner. Histamin får slimhinderne til at hæve og stimulerer øget slimdannelse i næse- og luftveje. Histamin er også årsag til allergisymptomer som kløe og rødme i huden og det er histamin, der giver de typiske symptomer ved høfeber og nældefeber. 

Hvad er en allergisk reaktion?

En allergisk reaktion optræder, når kroppen reagerer på stoffer den ikke kan tåle. De stoffer som udløser den allergiske reaktion, kaldes allergener. I langt de fleste tilfælde er disse allergener harmløse, men hos en allergiker kan immunforsvaret opfatte allergenerne som skadelige og vil derfor danne antistoffer mod allergenet og frigøre histamin, som fremkalder allergisymptomer, næste gang kroppen udsættes for allergenet. 

Hvad er krydsallergi?

En del pollenallergikere kan også opleve at være plaget af krydsallergi. Krydsallergi er en betegnelse der dækker over, at man som pollenallergiker får allergiske symptomer, når man spiser bestemte fødevarer. Årsagen er, at nogle fødevarer minder så meget om bestemte pollentyper, at kroppen reagerer på fødevaren som om det var pollen. 

Hvad er pollental?

Pollental er en måling af hvor mange pollen der gennemsnitligt befinder sig i en kubikmeter luft. Dagens pollental måler pollenindholdet for det seneste døgn og offentliggøres af Astma-Allergi Danmark og DMI. Pollentallene opgøres og vises for de vigtigste pollentyper: Birk, bynke, el, elm, græs og hassel. Der ud over vises også målinger for de vigtigste svampesporer: Alternaria og Cladosporum. 

Hvad består en priktest af?

Ved en priktest testes man typisk for de 10 mest almindelige luftbårne allergener: Birk, græs, bynke, hest, hund, kat, 2 forskellige slags husstøvmider samt 2 slags skimmelsvampe (alternaria og cladosporium). Allergenerne dryppes på huden og prikkes ind i huden med en tynd nål. Efter 10-15 minutter kan man aflæse, om der sker en reaktion ved kontakten med allergenet. Reaktionen ses som en lille, kløende hævelse af huden. 

Det er også muligt at blive testet for andre allergener end de luftbårne allergener, f.eks. fødevarer og insektgift, hvis der er grund til det. 

Det er vigtigt, at du ikke har taget tabletter med antihistamin 3-5 dage før testen, da dette kan påvirke testresultatet.

Cookies på Degule.dk
Websitet anvender cookies til bl.a. at indsamle statistik over trafikken på sitet, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge sitet accepterer du dette.    Læs mere
Luk