Værd at vide om allergi

Allergi i øjnene

Øjenallergi er en inflammatorisk tilstand, som opstår, når man udsættes for de stoffer, der irriterer øjnene og er skyld i allergi – de såkaldte allergener. Symptomer på allergi i øjnene viser sig som kløende øjne, hævede øjne, hævede øjenlåg og øjne der løber i vand. 

Allergi i næsen

Allergisymptomer i næsen viser sig som kløe, nysen og tilstoppet næse med tyndtflydende, vandigt sekret.

Mange af de allergikere, der oplever symptomer i øjnene, vil også opleve symptomer i næsen og omvendt. Pollenallergien kan også give kløe i svælget og i munden. 

Nældefeber

I lighed med andre allergiske reaktioner, opstår nældefeber også ved frigivelse af histamin. Det frigivne histamin giver kløe og et blegt eller rødligt udslæt, der viser sig som små hævelser (nælder) i huden. 

Langt de fleste tilfælde af nældefeber er akutte tilfælde, mens nogle kan får kronisk nældefeber (langvarige udbrud af mere end 6 ugers varighed). 

I langt de fleste tilfælde, kan man ikke fastslå årsagen til nældefeber. I de resterende tilfælde, vil udbruddet typisk være udløst af en af nedenstående: 

  • Reaktioner på mad- eller drikkevarer
  • Som reaktion på medicin
  • Infektioner
  • Fysisk påvirkning af huden (varme, sol, kulde, sved, tryk)
  • Direkte kontakt med emner man er overfølsom overfor, f.eks. pelsdyr eller planter 

Allergi og træthed

Høfeber og træthed går rigtig ofte hånd i hånd. Næsten halvdelen oplever en generel forringelse af deres livskvalitet når de har høfeber. Omkring 70 % af de, der oplever en sådan forringelse, nævner træthed som en af årsagerne til den forringede livskvalitet. 

Symptomer på støvallergi 

Næsen og de øvrige luftveje kan blive generet af store mængder støv uanset, om man er allergisk over for husstøv eller ej. 

Hvis du er allergisk over husstøvmider, vil symptomerne typisk optræde hen over hele året, dog vil det være mest udbredt om efteråret, hvor luftfugtigheden er højest. Mange af symptomerne kan være de samme som ved høfeber. Der ud over kan man have astmasymptomer og forværring af børneeksem.

Cookies på Degule.dk
Websitet anvender cookies til bl.a. at indsamle statistik over trafikken på sitet, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge sitet accepterer du dette.    Læs mere
Luk