Værd at vide om forstoppelse

Vi gi’r dig råd, når maven brokker sig

Forstoppelse (obstipation) skyldes en forstyrrelse af tyktarmens funktion. Ved forstoppelse er din afføring hård og knoldet, samt vanskelig at komme af. Afføringen kan komme med flere dages mellemrum, hvor en den normale passagetid er ca. 24 timer. Omkring 10-15 procent af den danske befolkning bliver ramt af afføringsproblemer som forstoppelse og hård mave. Relativt mange børn vil også kunne opleve at få forstoppelse, men især hos ældre udgør forstoppelse et stort problem.

Akut eller kronisk forstoppelse

Forstoppelse kan være akut eller kronisk samt graden af forstoppelse kan variere.

Akut forstoppelse kan opstå i forbindelse med forandringer i hverdagen f.eks. rejse, kostændringer, stress, inaktivitet, medicin eller faste.

Kronisk forstoppelse er den hyppigste form for forstoppelse. Kronisk forstoppelse kan være hovedlidelsen eller som følge af en anden sygdom. Årsagerne kan være undertrykkelse eller manglende trang til at komme af med afføringen, medicinsk behandling, sygdomme, graviditet eller væsketab. Misbrug af afføringsmidler kan også give kronisk forstoppelse.

Faste toiletvaner, fysisk aktivitet, fiberrig kost og større væskeindtag kan være faktorer, som afhjælper forstoppelsen. Er dette ikke tilstrækkeligt, kan man få brug for afføringsmidler såsom Lactulose Orifarm, som virker afførende ved at tilføre vand direkte til tarmen og derved blødgøre den hårde afføring.

Skjult forstoppelse er, i modsætning til kronisk forstoppelse, en type forstoppelse hvor patienterne ofte har afføringer hver dag, hårde eller tynde, men også kan have anfald med svære mavesmerter. Skjult forstoppelse skyldes en funktionsforstyrrelse i tyktarmen, der medfører en ophobning af afføring, selvom passagetiden (Colon transittid) af afføring er normal (ca. 24 timer). Den tilgrundliggende årsag er kompleks og ikke kendt i detaljer. Kosten spiller en afgørende rolle, hvor fiberfattigt kost hæmmer tyktarmens bevægelser. Tyktarmens væsentligste funktioner er at resorbere vand, at forestå bakteriers nedbrydning af kostfibre til næringsstoffer samt at opbevare, transportere og udskille afføring. De fleste patienter med diagnosen ”irritabel tyktarm”, viser sig at have en skjult forstoppelse.

Årsager til forstoppelse

Det er tyktarmens bevægelser, også kaldet peristaltik, som transporterer afføringen ned til endetarmen. En forstoppelse opstår, når disse bevægelser bliver hæmmet. De mest hyppige årsager til forstoppelser er:

 • For få fibre i kosten
 • For lille væskeindtagelse
 • Mangel på motion
 • Undertrykke trangen til at gå på toilettet
 • Tyk- og endetarms-lidelser så som: Colon elongatum (medfødt lang tyktarm), Hirschsprungs sygdom (medfødt mangel på nerveceller), irritabel tyktarm (inkl.skjult forstoppelse), cancer
 • Forskellige sygdomme som lavt stofskifte, sukkersyge, nervelidelser, stress eller andre psykiske lidelser
 • Medicin-bivirkninger fra f.eks. morfin, anti-depressiv medicin, vanddrivende og jernholdige midler

Får du pludselig ændret afføringsmønster, med tendens til forstoppelse eller diarré, kan det være første symptom på sygdom i tarmen. Hvis symptomerne har varet mere end en måned, bør du kontakte din læge.

Symptomer på forstoppelse

Det kan være svært at vide hvornår der er tale om forstoppelse eller kortvarig hård mave. Symptomerne nedenfor er tegn på at du lider af forstoppelse:

 • Du har afføring mindre end to gange om ugen
 • Du skal presse unormalt meget for at få tømt endetarmen
 • Du har fornemmelsen af ikke at være tømt, efter du har været på toilettet

Andre lidelser som kan optræde ved forstoppelse er:

 • Oppustet og udspilet mave
 • Ufrivilligt tab af afføring
 • Mavesmerter eller trykken nedadtil i højre eller venstre side af maven
 • Dårlig ånde, og ildelugtende prutter

Forstoppelse under graviditet

Forstoppelse, eller tendens til forstoppelse, er en af de hyppigst forekommende gener, når man er gravid. Ved graviditet er der flere årsager til forstoppelse, f.eks. det øgede tryk fra fostreret på tarmen, den øgede udskillelse af hormonet progesteron, der hæmmer tyktarmens bevægelser, samt indtagelsen af jernpræparater. Hvis man drikker for lidt, har det en negativ indflydelse på den træge mave. Det samme har syreneutraliserende midler, som mange gravide spiser på grund af halsbrand og sure opstød.

Læs om gode råd mod forstoppelse længere nede på denne side.

Forstoppelse hos spædbørn

Forstoppelse hos spædbørn ses, når afføringen bliver fast og der kan komme hård og knoldet afføring. Ved siden af den hårde afføring, kan der sive lidt tynd afføring. Din baby vil have svært ved at komme af med afføringen, og kan virke besværet og forpint. Der vil gå længere tid imellem barnets normale afføring.

Spædbørn, som udelukkende ammes, vil meget sjældent få forstoppelse. Dette skyldes, at modermælken er sammensat således, at den lige præcis passer til barnets fordøjelsessystem. Spædbørn som får mad fra flaske får oftere forstoppelse end det brysternærede barn. Årsagen til dette er, at sammensætningen i modermælkserstatningerne ikke er helt den samme som i modermælken. Modermælkserstatningen ændrer sig ikke i takt med at barnet vokser, hvorimod modermælken ændrer sig efter barnets alder og ændrede næringsbehov.
Nogle børn kan godt få lidt hård mave, når de starter på skemad. Dette skyldes, at tarmsystemet langsomt skal vænne sig til den nye sammensætning af næringsstoffer. Det kan også skyldes mangel på væske i denne overgangsperiode.

Hvis barnet først har oplevet forstoppelse, kan det nogle gange kickstarte en ond cirkel. Det gør ondt for barnet at komme af med hård afføring, og når barnet skal presse for at komme af med afføringen, kan der opstå revner ved endetarmen, som kan begynde at bløde. Revnerne vil forværre smerten.
Barnet vil derfor ubevidst begynde at holde afføringen tilbage for at undgå smerten. Hermed forbliver afføringen længere tid i tyktarmen, hvorfra der opsuges mere væske tilbage til kroppen. Dette fører til, at afføringen bliver endnu mere tør og hård, og således bliver barnet mere forstoppet.

I sjældne tilfælde kan forstoppelse også være et symptom på sygdom hos barnet, men her vil barnet som oftest også have andre symptomer end forstoppelsen som f.eks. manglende vægtstigning og dårlig trivsel. Tal altid med din egen læge, hvis du er i tvivl.

Gode råd mod dit barns forstoppelse

 • Massage i urets retning af barnets mave er rigtig godt
 • Al bevægelse med spædbarnet er godt. Skift mellem at lave cykelbevægelser med barnets ben, gerne en rask hurtig tur, og bøj barnets ben op imod dets mave
 • Varmen fra et bad kan gøre, at barnet slapper af, og afføringen dermed lettere kommer
 • Massage af endetarmen kan også virke lindrende og stimulere afføringstrangen. Brug din finger med lidt vaseline eller lignende, aldrig et termometer eller lignede, da du kan gøre mere skade end gavn
 • Det er vigtigt at være opmærksom på, om barnet får nok væske. Tilbyd også lidt vand mellem måltiderne

Behandling med Lacrofarm® Junior

Lacrofarm® Junior er et afføringsmiddel, du anvender mod forstoppelse hos børn. Lacrofarm® Junior virker ved at binde vand i tarmens indhold og dermed blødgøre dette.  Der tilføres vand direkte til afføringen uden at påvirke tarmen eller kroppens øvrige organer.

Pulveret blandes op med vand og drikkes. Den afførende virkning indtræder sædvanligvis efter 12-24 timer.

Lacrofarm® Junior kan bruges til børn fra 2 år.

Kostråd ved forstoppelse

Forstoppelse skyldes ofte mangel på fibre. Hvis du lider af forstoppelse, kan en fiberrig kost hurtigt mindske symptomerne. Du skal desuden huske at drikke rigeligt vand, fordi det virker forebyggende og modvirkende på forstoppelse. Fibre findes i rugbrød, groft knækbrød og groft brød, gryn, pasta, ris, bulgur, kartofler, grøntsager, frugt (herunder svesker) og nødder.

Rugbrød og rugknækbrød har det højeste fiberindhold. Mængden af fibre i brød kan variere, men ser du efter "fuldkornslogoet" er der en del hele eller forarbejdede kerner i brødet og dermed et højt fiberindhold. Gryn fra havre eller rug er også gode fiberkilder, og kan spises med mælk eller koges til grød.

En fiberrig kost betyder ikke, at du skal spise knækbrød til samtlige måltider. Du skal stadig sørge for at få en afbalanceret kost af hensyn til dit generelle velbefindende. En lang række fødevarer, der indgår i en afbalanceret kost, indeholder også kostfibre, såsom grøntsager, frugt, linser, nødder og frø (bl.a. hørfrø).

Gode råd mod forstoppelse

Hvis du vil forebygge forstoppelse, er der en række ting, du selv kan gøre:

 • Drik rigeligt vand – gerne op til 2 liter dagligt og gerne lidt ad gangen fordelt over dagen. Det blødgør tarmindholdet og nedsætter risikoen for forstoppelse
 • Spis mad med mange kostfibre. Rugbrød, groft brød, gryn, grøntsager og frugt indeholder mange fibre og sørger for at holde maven i god form. Kostfibre suger væske til sig og gør dermed afføringen mere blød. Husk at tygge maden grundigt, så den er lettere at fordøje – og skær gerne ned på fedt og kød
 • Hold dig fysisk aktiv i dagligdagen – et generelt råd er mindst en halv times motion hver dag. Det forstærker tarmens bevægelser
 • Gå på toilettet, når trangen melder sig, og giv dig god tid. At sidde rigtigt på toilettet kan gøre det lettere at komme af med afføringen. Sid midt på toiletbrættet, læn dig en smule forover og svaj i ryggen. Er toiletkummen for høj, så støt fødderne på en lav skammel eller tilsvarende

Se flere gode råd mod forstoppelse og andre mave-tarm problemer her

Behandling af forstoppelse

Til behandling af forstoppelse kan du bl.a. bruge osmotiske virkende lægemidler. Disse lægemidler binder vand ved osmose, som vi kender det fra salt og sukker. Helt specifikt betyder det, at lægemidlet trækker vand ind i tarmen og holder det der. Herved bliver tarmindholdet mere blødt og kommer til at fylde mere, og dette stimulerer tarmens bevægelser. Lactulose Orifarm har denne osmotiske virkning.

Ofte stillede spørgsmål omkring Lactulose

Er der bivirkninger ved Lactulose Orifarm?

I nogle tilfælde kan Lactulose Orifarm i starten give luft i maven og mavekneb. Det forsvinder dog, når tarmfloraen har ændret sig. Du kan læse mere om bivirkninger i indlægssedlen, der følger med Lactulose Orifarm.

Kan jeg anvende Lactulose Orifarm igennem længere tid?

Tal med din læge, hvis du har forstoppelse eller hård mave i længere tid. Langvarigt brug af Lactulose Orifarm fører dog ikke til vanedannelse eller svækkelse af tarmfunktionen, da laktulosen virker direkte på afføringen uden at påvirke tarmen.

Er Lactulose Orifarm vanedannende for mig?

Nej, Lactulose Orifarm er ikke vanedannende, fordi det virker direkte på afføringen uden at påvirke din tarm. Lactulose Orifarm er et kulhydrat, som ikke optages i blodbanen.

Lactulose Orifarm er et skånsomt håndkøbslægemiddel, du kun kan købe på apoteket, så du får den rigtige vejledning med i købet.

Cookies på Degule.dk
Websitet anvender cookies til bl.a. at indsamle statistik over trafikken på sitet, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge sitet accepterer du dette.    Læs mere
Luk