Allergi

Vi gi’r dig råd, når du er plaget af allergi

Har du allergi, overreagerer din krop på stoffer, som ellers er uskadelige for andre mennesker. Disse stoffer kaldes allergener.

Kroppen reagerer på allergenerne ved at frigøre stoffet histamin, som er det, der udløser en allergisk reaktion.

Du har en øget risiko for at udvikle allergi over for allergener, som du har daglig kontakt med. Det kan fx være pollen, husstøvmider eller et kæledyr med pels.

Læs mere om allergi her på siden, og bliv klogere på de forskellige termer, der relaterer sig til allergi, så du nemmere kan navigere i, når kroppen er plaget af allergi.

Typer allergi

Man skelner mellem 4 typer allergi baseret på immunsystemets reaktion på allergenerne, hvor type 1 og type 4 allergi er de mest almindelige former for allergi.

Type 1 allergi

Type 1 allergi kaldes også for straks-allergi, fordi reaktion sker straks efter udsættelse for det stof, du ikke kan tåle. Det kan være fra sekunder og op til minutter efter, afhængig af hvor stor en dosis du er blevet udsat for, og hvor følsom du er.

I de fleste tilfælde ses en straks-allergi reaktion i form af irritation af slimhinden i næse, lunger, mund eller irritation i mave og tarm.

Type 1 allergi findes typisk hos patienter med høfeber eller astma, eller hos patienter, som reagerer på specifikke fødevarer eller insektstik.

Type 4 allergi

Type 4 allergi kaldes også for kontakt-allergi, fordi den allergiske reaktion typisk kommer efter fysisk kontakt med det stof, eller allergen, som du ikke kan tåle.

Her ses symptomerne ofte senere end med straks-allergi, og de kan være op til et døgn om at vise sig.

Kontakt-allergi viser sig som eksem på huden i form af rødme og hævelse. I nogle tilfælde kan der opstå små blærer, som udvikler sig til sår.

De mest almindelige former for kontakt-allergi er nikkelallergi, parfumeallergi og gummiallergi.

Allergi hos børn

Børn af forældre med allergi har større risiko for at udvikle en eller anden form for allergi.

Det betyder, at hvis én eller begge forældrene har allergi, arver barnet tilbøjeligheden til at udvikle overfølsomhed over for et stof. Hvilket stof kan man ikke sige noget om, da det ofte afhænger af miljø.

Der er forholdsregler, du som forælder kan tage, for at mindske risikoen for, at dit barn udvikler allergi. Det gælder især, hvis I har allergi i familien, men da alle børn kan udvikle allergi eller børneeksem, bør alle familier tage sine forholdsregler.

Forebyggelse af allergi hos børn

Du forebygger mod, at dit barn udvikler allergi ved at sørge for et godt indeklima uden for meget støv og fugt, og ved at undgå rygning i hjemmet, så barnet ikke udsættes for passiv rygning.

Undgå også at udsætte barnet for parfume i form af parfumerede rengøringsmidler, vaskepulver og hudplejeprodukter. På den måde mindsker du risikoen for, at dit barn udvikler parfumeallergi.

Symptomer

Symptomer på allergi kan vise sig fra ganske få sekunder og op til et døgn, efter du har været udsat for det stof, du ikke kan tåle.

Det er forskelligt fra allergiker til allergiker, hvor meget der skal til, for at allergisymptomerne viser sig. For folk med en fødevareallergi, kan nogle få en allergisk reaktion på selv de mindste mængder, mens andre godt kan tåle den allergifremkaldende madvare i begrænset omfang.

Der er ingen anden metode end at prøve sig frem, hvis du vil kende din tolerancegrad.

Når du får en allergisk reaktion, frigiver kroppen et stof, der hedder histamin. For meget histamin i kroppen giver typisk symptomer som:

 • Astma
 • Høfeber
 • Nældefeber
 • Eksem (herunder børneeksem)
 • Mavegener som fx diarré
 • Træthed

Her kan du læse mere om de forskellige typer allergi og deres symptomer.

Behandling af allergi

Den bedste behandling af allergi er helt at undgå det stof, som giver dig den allergiske reaktion. Hvis dette ikke er muligt findes der en række behandlingsmuligheder afhængigt af dine symptomer.

Af behandlingsmuligheder for allergi er der bl.a.:

 • Øjendråber
 • Næsespray
 • Tabletter
 • Saltvand
 • Allergivaccination
 • Binyrebarkhormon
 • Alternativ behandling

Lindring med saltvand, øjendråber, næsespray eller tabletter kan fås i håndkøb. Se en oversigt over håndkøbsmedicin mod allergi fra De Gule her.

Få flere råd på dit lokale apotek eller tal med din læge om, hvilken medicin du bør anvende.

Cookies på Degule.dk
Websitet anvender cookies til bl.a. at indsamle statistik over trafikken på sitet, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge sitet accepterer du dette.    Læs mere
Luk