Forkølelsessår og herpes

Kom i gang med den rette behandling

Forkølelsessår rammer en femtedel af den danske befolkning 2-3 gange om året. Forkølelsessår går også under navnet herpes, som oftest viser sig som sår omkring munden og læber, eller på kønsdelene.

Her på siden kan du læse mere om, hvad forkølelsessår og herpes er, hvordan sygdommen behandles, samt gode råd mod forkølelsessår.

Hvad er herpes?

Forkølelsessår hedder på latin Herpes Simplex og kan ved daglig tale omtales som herpes.

Herpes Simplex er en infektion i slimhinderne, som primært går i udbrud ved et nedsat immunforsvar, fx hvis kroppen netop har været ramt af influenza eller forkølelse.

Derudover kan udbrud også udløses ved kraftig sol, menstruation, stress og febersygdomme, som alt sammen er med til at svække dit immunforsvar.

Hvor mange har herpes?

Cirka 20 % af den voksne, danske befolkning lever med herpes. Herpes Simplex kan opdeles i to typer:

 • HSV-1 som er den mest hyppige form for forkølelsessår, der angriber mund og læber
 • HSV-2 som angriber slimhinderne på kønsdelene

Næsten 90 % af den danske, voksne befolkning har antistoffer mod HSV-1, hvorimod en fjerdedel har antistoffer mod HSV-2.

Er herpes og forkølelsessår det samme?

Forkølelsessår forårsages af herpes, det vil sige, at forkølelsessår er det synlige tegn på herpes, det som kaldes et udbrud.

Herpes er en sygdom, du lever med resten af dit liv. Når du først er smittet med herpes, så gemmer virussen sig i din nerverødder. Når dit immunforsvar er svækket, vil herpes angribe slimhinderne og et forkølelsessår vil udvikles.

Hvor ofte udbruddene finder sted varierer. Nogle lever med herpes et helt liv uden udbrud, da virussen ligger i dvale, mens andre får udbrud flere gange om året.

Hvordan smitter forkølelsessår?

Herpes og forkølelsessår smitter ved direkte kontakt, kys eller sex.

I ca. 5 % af den symptomfrie periode uden et tydeligt forkølelsessår, kan herpes stadig smitte, da virussen ligger skjult i kroppen. Risikoen for smitte er dog størst ved et tydeligt forkølelsessår.

Men det er ikke kun andre, du smitter ved fysisk kontakt, du kan også være uheldig at smitte andre dele af din krop ved at overføre virussen gennem kontakt fra såret til fx kønsdele, næse eller øjnene.

Hvis du uheldigvis skulle komme til at røre ved et forkølelsessår – uanset om det er dit eget eller andres sår – er det vigtigt, at du vasker den del, der har været i kontakt med forkølelsessåret, grundigt.

Kan forkølelsessår smitte til kønsdelene?

Ja, herpes kan godt overføres fra mund til underliv, derfor bør denne kontakt ikke finde sted i smitteperioden.

Et forkølelsessår på munden skal derfor ikke i fysisk kontakt med kønsdele, da det vil overføre sygdommen.

Hvornår smitter forkølelsessår?

Mange rammes af forkølelsessår i vinterperioden. I de koldere vintermåneder kan dit immunforsvar væres svækket på grund af forkølelse, influenza eller feber, og det sætter dig i risikozonen for at udvikle et forkølelsessår.

Du er også i risikozonen, hvis du:

 • Er udsat for kraftig sol uden beskyttelse i form af solcreme eller skyggen fra en hat
 • Har menstruation
 • Er gravid
 • Er stresset
 • Lider af en febersygdom

Et forkølelsessår varer ofte 5-10 dage, hvor udbruddet vil være synligt med betændte sår på slimhinderne. Forkølelsessår smitter både inden, efter og under udbruddet.

Derfor anbefales behandling lige så snart symptomerne viser sig. Allerede her skal du tage dine forholdsregler, og sørge for at ingen kommer i kontakt med det ramte område.

Efter forkølelsessår har helet, så undgå fortsat kontakt med det område et par dage efter.

Symptomer på herpes

De typiske symptomer på, at du er blevet smittet med herpes ved læber og mund, er:

 • Prikkende fornemmelse på læber eller ved munden
 • En hævet og varm læbe eller rød og varm hud omkring munden
 • Skiftevis svien og kløen på læber eller ved munden
 • Små, væskefyldte blærer på læber eller ved munden

Oftest mærkes symptomerne som en prikkende fornemmelse på læberne, som skiftevis svier og klør. Herefter vil der langsomt danne sig små, væskefyldte blærer omkring munden, som udvikler sig til et forkølelsessår.

Oftest rammer forkølelsessår det samme sted, hvor du mærker symptomerne.

Symptomerne viser sig typisk inden for en uge efter udsættelse for herpes virus, men der kan gå helt op til 20 dage, før du mærker eller ser dem.

Herpes i munden

Herpes kan ramme mange forskellige steder, men oftest opleves herpes i munden. De små væskefyldte, betændte blistre vokser frem i munden og kan være meget smertefuldt.

Herpes i munden skal ikke forveksles med blister og blæner, selvom de minder meget om hinanden. Begge opstår typisk i forbindelse med et svækket immunforsvar og begge kan være smertefulde. Men hvor herpes smitter ved fysisk kontakt, smitter en blæne eller bliste ikke.

Herpes virus kan også samme læber, tunge og næse. Forkølelsessår i næsten kan også være meget smertefuldt, men lettere at behandle end forkølelsessår i munden, da såret skal smøres med creme.

Herpes på læben er også nemmere at behandle, dog er smittefaren en del større, da herpes blandt andet kan smittes ved kys.

Forkølelsessår under graviditet

Hvis du er smittet med herpes virus, er der risiko for, at virussen overføres til dit barn. Det gælder både, hvis du er smittet med HSV-1, som typisk viser sig i form af et forkølelsessår på læber og mund, eller med HSV-2, som er den type herpesvirus, der vangriber kønsdelene.

Risikoen for at smitte dit barn med HSV-2 er størst, hvis du har et udbrud under fødslen. Er virussen ikke i udbrud under fødslen, er risikoen meget lille.

Forkølelsessår har det også med at gå oftere i udbrud under graviditeten, da dit immunforsvar er nedsat, når du er gravid. Du er mere sårbar over for sygdomme, og nogle gravide føler sig nemmere stresset under graviditeten.

Derfor er det vigtigt, at du som gravid er god til at tage dig af dine forkølelsessår.

Børn og forkølelsessår

Mange børn bliver smittet med forkølelsessår i 1-5 års alderen. Det sker oftest ved, at forældrene har forkølelsessår, hvor de kommer til at smitte deres børn ved direkte kontakt.

Når et barn først har fået herpes, så smitter det nemt de andre børn i vuggestue og børnehave.

Når børn får forkølelsessår, kan det vise sig som mundhulebetændelse og feber. Derudover kan folk med børneeksem også lide af forkølelsessår, som spreder sig til større områder på kroppen.

Behandling af forkølelsessår

Behandling af forkølelsessår er målrettet lindring af symptomerne. Medicinske cremer kan bruges, allerede når symptomerne er begyndt at vise sig.

Brug Herpavir, som fås i håndkøb på apoteket, for at undgå, at forkølelsessåret spreder sig, og brug cremen senest 24 timer efter, de første symptomer melder sig. Cremen kan anvendes af både gravide og ammende.

Det er ikke muligt, at tage et forkølelsessår i opløbet, men varigheden af udbruddet, smerterne og størrelsen på forkølelsessåret kan minimeres ved en hurtig og effektiv herpes behandling.

Herpavir cremen smøres på det område, hvor symptomerne eller udbruddet viser sig, 5 gange dagligt i 5-10 døgn. Læs mere om anvendelsen af Herpavir her og få flere gode råd om forebyggelse og lindring af forkølelsessår

Gode råd til forkølelsessår

Når du får et forkølelsessår, er det ofte i forbindelse med en sygdom, som har svækket dit immunforsvar.

Hvis dit forkølelsessår er kommet på baggrund af influenza eller forkølelse, så kan det være en god ide at tage et kosttilskud til styrkelse af dit immunforsvar.

Du kan også spise en antiinflammatorisk kost, som går ind og dæmper inflammationen i kroppen. Blandt madvarer, som har en antiinflammatorisk virkning, er:

 • Ingefær
 • Mynte
 • Hvidløg
 • Chili
 • Gurkemeje

Derudover er Omega 3 fedtsyrer og monoumættede fedtsyrer også rigtig godt for dit immunforsvar. Det kan derfor være en god ide at spise masser af fisk og stærk mad, for at få de rigtige næringsstoffer.

Vi anbefaler desuden at have en sund kost generelt, da det er med til at styrke dit immunforsvar. Spis varieret og sørg for at få masser af friske grøntsager, magert kød og fed fisk. Motion er også en stor del af at have et sundt og stærkt immunforsvar.

Med vores gode råd mod influenza og forkølelse kan du tage dine forholdsregler og minimere risikoen for udvikling af et forkølelsessår – foruden at du forebygger at blive ramt af en omgang influenza eller forkølelse.

Cookies på Degule.dk
Websitet anvender cookies til bl.a. at indsamle statistik over trafikken på sitet, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge sitet accepterer du dette.    Læs mere
Luk