Gode råd ved forkølelse og influenza

Se hvordan du forbygger og lindrer

Undgå at blive smittet – eller at smitte andre

Vask hænder

Vask dine hænder hyppigt og grundigt med vand og sæbe og/eller med håndsprit - især før madlavning, spisning og efter du har pudset næse. Det er en god idé at have en håndsprit med dig, når du er på farten.

Få nok søvn

Søvn er vigtigt for immunforsvaret, og stress kan være med til at svække vores immunforsvar. Søvn er også med til at hjælpe dig hurtigere ovenpå igen, hvis du først er ramt.

Undgå ansigtsberøring

Forkølelse og influenza smitter især, når virus fra hænderne føres videre til øjnene, munden eller næsen ved berøring.
Hold dig for munden
Du kan mindske spredning af smitte ved at holde dig for munden, når du nyser eller hoster, men brug albueleddet/ærmet, i stedet for din hånd, til at dække for munden. Det kommer ikke i kontakt med så mange flader, som dine hænder.
Del ikke!
Undgå at dele håndklæder, tandbørste, tandpasta osv., som kan være fyldt med bakterier. Og brug engangsservietter, som kan smides ud med det samme, efter du har pudset næse.

Har du tilstoppet næse?

Prøv med en næsespray

Når næsen stopper til, kan du også prøve en medicinsk næsespray, f.eks. Klarigen (xylometazolin) eller en naturlig næsespray med hypertonisk havvand uden lægemidler, f.eks. Klaricare Sinomarin. Begge virker ved at lette hævelsen af slimhinderne i næsen, så du kan få luft igennem næsen igen. En hypertonisk salt-/havvandsopløsning med en saltkoncentration på over 0,9% kan bruges så ofte du vil - som et naturligt alternativ til - eller sammen med en medicinsk næsespray, hvis du ønsker at nedsætte dit forbrug af den medicinske næsespray.
Løft hovedgærdet
Sov med hovedet højt om natten. Du kan med fordel løfte hovedgærdet på sengen, f.eks. med klodser under sengebenene, eller du kan bruge flere hovedpuder.
Indånd dampe
Tag en skål varm kamillete eller blot kogende vand og indånd dampene – gerne med et håndklæde over hovedet for at holde på dampen. Det kan være med til at lindre tilstoppet næse og halsgener. Dampene fra et varmt kar-/bad eller en damp-luftfugter kan også hjælpe.

Har du ondt i halsen?

Hold halsen varm

Bind f.eks. et tørklæde rundt om halsen - også om natten. Te og varme drikke kan også virke lindrende på halsen.

Undgå rygning og tobaksrøg

Tobak og røg øger og vedligeholder risikoen for irritation i luftvejene.
Spis (kold) honning
Honning kan lindre og være gavnlig mod ondt i halsen. Honningens gode enzymer dør dog ved temperaturer over 40 grader, så spis hellere en teskefuld direkte fra glasset fremfor at tilsætte den i varme drikke.

Har du hovedpine og feber?

Tjek temperaturen

Mål altid feber i endetarmen – de andre målemetoder er ikke præcise nok. Hvis feberen er over 39 grader, skal den helst måles hver anden time.

Ned med temperaturen

Sænk temperaturen indendørs og luft gerne ud jævnligt. Frisk luft giver velvære.

Pas på forfrysninger

Brug ikke is, koldt vand, vådservietter, blæsere og kolde bade til at køle – det kan føre til forfrysninger.

Ro og hvile

Til lindring af let hovedpine og feber kan du for en kort periode anvende smertestillende medicin, f.eks. Paracetamol Orifarm - spørg evt. på apoteket
Væk med varmen
Undgå at klæde dig for varmt på, så du kan komme af med varmen.
Vand på panden
Læg en kold klud på panden - det virker lindrende og kølende.
Husk væske
Feber dehydrerer kroppen, så husk at drikke rigeligt med væske. Har dit barn feber, så tilbyd den væske han/hun foretrækker – det vigtigste er, at der bliver drukket en masse.
Dæmp feber og hovedpine
Til lindring af let hovedpine og feber kan du for en kort periode anvende smertestillende medicin, f.eks. Ibuprofen Orifarm - spørg evt. på apoteket.

Har du muskelømhed/-smerter?

Giv kroppen ro

Din krop bruger meget energi på at bekæmpe feber, forkølelse og influenza, så sørg for at den får ro, hvile og søvn.

Tal med din læge hvis...

- Hvis du eller dit barn hoster slim op, som er misfarvet af blod eller pus
- Hvis du eller dit barn får problemer med vejrtrækningen
- Hvis du eller dit barn pludselig får høj feber (temperatur over 38,5 C) og bliver ved med at have ondt i halsen og høj feber
- Hvis der opstår smerter i øret, i panden eller under kindbenet.
Smertestillende medicin
Influenza kan gøre ondt i hele kroppen. Svag smertestillende medicin, som f.eks. Ibuprofen Orifarm, kan dæmpe muskelsmerterne og lindre de ubehagelige symptomer.

Gode råd ved forkølelsessår

De primære årsager til forkølelsessår er influenza, feber og forkølelse, som typisk angriber om vinteren. Så er du ramt af sygdom, bør du være ekstra opmærksom på, om det også prikker i læben. Hvis det gør, er der gode råd at hente her.

Pas på solen

En undersøgelse har vist, at solen – efter sygdom og forkølelse – er den værste trigger til forkølelsessår. Så skal du på stranden, på badeferie eller et sted hen, hvor du bliver udsat for kraftig eller meget sol, så pas på dine læber. Brændte læber giver i særdeleshed anledning til forkølelsessår.

Husk solstiften – året rundt

Sørg for at bruge en kraftig solstift (faktor 20 eller mere) så ofte du overhovedet kan, når du udsætter dig selv for solens skarpe stråler uanset – uanset om det er vinter eller sommer.

Plej dine læber

Pas ekstra godt på dine læber – især i vinterhalvåret. Beskyt dine læber, når du er udenfor og brug læbepomade konstant. Fugtige og smidige læber er sundere og mere modstandsdygtige over for herpes.

Rør ikke såret

Forkølelsessår smitter kun ved direkte kontakt, kys eller sex så undgå at røre ved såret. Hvis du alligevel skulle komme til at røre ved forkølelsessåret, så sørg for at vaske hænderne grundigt.
Medicinsk creme så snart de første tegn viser sig
Medicinske cremer mod forkølelsessår, som f.eks. Herpavir (aciclovir) virker bedst, hvis du påbegynder behandlingen, så snart de første tegn på udbrud viser sig og senest 24 timer efter udbruddet.
Brug zinksalve på blærer og skorper
Har du først udviklet blærer og skorper, er effekten af både cremer og tabletbehandling begrænset. I stedet kan du beskytte huden med for eksempel solcreme og zinksalve.
Tal med din læge hvis...
- Du tit får forkølelsessår
- Forkølelsessåret er særligt slemt
- Der er infektion i såret.
Cookies på Degule.dk
Websitet anvender cookies til bl.a. at indsamle statistik over trafikken på sitet, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge sitet accepterer du dette.    Læs mere
Luk