Værd at vide om forkølelse

Vi gi’r dig råd, når du er ramt af forkølelse

Forkølelse er den hyppigste sygdom i Danmark og ses oftest i efterårs- og vintermånederne. Du bliver i gennemsnit ramt af forkølelse 2-4 gange om året. Børn er forkølet lidt oftere med omkring 6-8 forkølelser på et år. Faktisk er forkølelse en af de almindeligste årsager til, at vi tager til lægen. Her på siden kan du læse om hvad forkølelse er, hvad vil det sige at være forkølet og hvad der findes af gode råd mod forkølelse.

Hvad er forkølelse?

Forkølelse er en smitsom virusinfektion i øvre luftveje (primært næse, bihule, luftrør og svælg). De karakteristiske symptomer er, at næsen løber eller at næsen er stoppet, nys, hoste, træthed og hovedpine. At være forkølet kan ikke helbredes, men generne kan lindres. Forkølelse er almindeligvis en mild sygdom, der som regel varer en uges tid.

Symptomer på forkølelse

Forkølelsesvirus kan smitte ca. 24 timer før, du selv viser symptomer. En til tre dage efter smitten vil du begynde at opleve et eller flere symptomer (denne periode kaldes for inkubationsperioden):

-Forkølelse udvikler sig langsomt og begynder som regel med ondt i halsen, synkesmerter og nyseanfald.

-Du kan føle dig utilpas og måske også opleve let feber.

-Næsen begynder at løbe, først med et vandigt sekret, der efterhånden bliver mere gulligt og tyktflydende.

-Du kan have svært ved at trække vejret gennem næsen, fordi næseslimhinden hæver.

-Du vil måske opleve trykken for ørerne, hovedpine og hoste.

Varighed af forkølelse

Symptomerne kan vare 2-14 dage, hvorefter du bliver rask igen. Typisk vil en forkølelse vare en uge. Forkølelse giver sjældent feber hos voksne. Børn får hyppigere feber end voksne. Oplever du kulderystning og feber (mellem 38 og 40 grader), kan det være tegn på influenza. Se mere under influenza. Skulle du have høj feber og føler dig meget syg, bør du tage en tur forbi lægen, for så kan der være andre sygdomme i spil, såsom bronkitis, lungebetændelse eller halsbetændelse.

Undgå smitte med forkølelse

Forkølelse er meget smitsom. Omkring 50 % af alle, som smittes af virus, bliver syge.  Forkølelsesvirussen er mest smitsom i døgnet før sygdommen bryder ud. Der er derfor ingen grund til at blive hjemme med en forkølelse der allerede er brudt ud. De fleste kan passe deres arbejde, men med nedsat arbejdsevne i den uges tid sygdommen normalt varer. Smitten sker oftest gennem hånd-til-hånd kontakt og derfra overførsel fra egen hånd til slimhinder i mund, næse eller øjne. Undgå derfor at røre ved næse og øjne efter berøring med forkølede. Generelt er håndhygiejne vigtigt i forkølelsessæsonen for at undgå smitte.

Forkølet baby

Børn bliver oftest smittet af andre børn i institutioner, og spædbørn bliver oftest smittet med forkølelse af ældre søskende. Som ved voksne er forkølelsesvirussen mest smitsom i døgnet før og de første par dage sygdommen bryder ud, så der er ingen grund til at isolere barnet, når han eller hun er forkølet. Barnet behøver heller ikke at være i sengen, hvis han eller hun hellere vil være oppe og lege.

Hos små børn kan forkølelse give temperaturforhøjelse op til 40ºC. Dette kan medføre at de kun spiser lidt, bliver irritable og på grund af stoppet næse får urolig søvn. Tilstoppet næse er ubehageligt for barnet og kan føre til mellemøre- eller bihulebetændelse. Du kan med fordel løfte hovedgærdet på sengen (ca. 15 cm), f.eks. med klodser eller bøger under sengebenene eller håndklæder under madrassen (brug dog aldrig løse puder direkte i sengen hos din baby), samt anvende Klaricare® Sinomarin® Baby pipetter med naturligt hypertonisk havvand mod stoppet næse.

Uanset baby eller barnets alder er væske essentielt for at bekæmpe en forkølelse. Hvis spædbarnet er under 4 måneder, skal det forsat have modermælk eller modermælkserstatning. Fra 4 måneder og ældre kan barnet begynde at få lidt vand til at opretholde væskebalancen.

Forkølelse under graviditet

Er du gravid og forkølet behøver du ikke at være bekymret for om forkølelsen kan skade fosteret. Babyen er ikke udsat og har det trygt i livmoderen. Det samme gælder ved influenza. Trods de ubehagelige symptomer er forkølelse og influenza ikke til skade for din baby.

Som gravid og ammende skal man være ekstra varsom overfor lægemidler. Næsespray indeholdende xylometazolin bør ikke anvendes. I stedet kan et naturligt alternativ som saltvandsnæsesprays med fordel anvendes.
Læs altid indlægssedlen på lægemidler, og er du i tvivl om et bestemt lægemiddel kan anvendes som gravid (eller ammende) kan du forhøre dig på apoteket eller hos lægen.

Det er vigtigt at få masser af hvile samt drikke masser af væske (f.eks. vand eller saft).
Få flere gode råd mod forkølelse og influenza her

Hvad hjælper mod forkølelse?

Der findes mange behandlinger og midler til lindring og nedsætte varigheden af en forkølelse. Selve sygdommen går over af sig selv og der findes ingen effektiv behandling mod forkølelsesvirus. De Gule fra Orifarm har et bredt sortiment af produkter til lindring, bl.a. næsespray mod tilstoppet næse, halsspray mod ondt i halsen og næsespray med naturligt havvand mod tilstoppet næse. Se alle produkterne her.

Der findes mange husråd som hjælper mod forkølelse. Bl.a. hvad man skal spise for at forebygge og lindre forkølelse samt hvad man ellers kan gøre for at undgå smitte eller lindre de forskellige forkølelsessymptomer. F.eks. skal honning til lindring mod ondt i halsen spises koldt, da honningens gode enzymer dør dog ved temperaturer over 40 grader, så spis hellere en teskefuld direkte fra glasset fremfor at tilsætte den i varme drikke. Se flere gode råd på hvordan du forbygger og lindrer forkølelse her.

Kostråd ved forkølelse

Blandt de mange råd findes også masser af gode kostråd. De mest populære husråd er ingefær, hvidløg og C-vitaminer.

Du kan med fordel prøve med varme drikke og suppe for at lindre på symptomer fra forkølelse eller ondt i halsen. De varme drikke, så som kamillete eller varm mælk, har ingen helbredende effekt i sig selv, men de kan skabe velvære og lindring for den enkelte, hvilket kan være tiltrængt ved en slem forkølelse. Det samme gør så gældende for suppe.

Generelt er det vigtigt at få masser af hvile samt drikke masser af væske (f.eks. vand eller saft) til at opretholde væskebalancen. Dette både lindrer og forkorter sygdomsperioden. Feber dehydrerer kroppen, så ved feber er det vigtigt at drikke rigeligt med væske. Har dit barn feber, så tilbyd den væske han/hun foretrækker – det vigtigste er, at der bliver drukket en masse.

Forkølelsessår

Herpes simplex infektion ved munden kaldes populært for forkølelsessår og er mest almindeligt på læberne.

Den primære årsag til forkølelsessår er et nedsat immunforsvar fx i forbindelse med influenza og forkølelse samt kraftig sol.

Er du ramt af sygdom som forkølelse eller influenza, bør du være ekstra opmærksom på, om det også prikker i læben. Befinder du dig i solen, så beskyt dine læber med høj solfaktor.

Læs mere om forkølelsessår og herpes her, eller find vores bedste råd mod lindring af forkølelsessår her.

Cookies på Degule.dk
Websitet anvender cookies til bl.a. at indsamle statistik over trafikken på sitet, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge sitet accepterer du dette.    Læs mere
Luk