Værd at vide om Influenza

Vi gi'r dig råd, når der er influenza i luften

I Danmark får 1 ud af 5 personer typisk influenza under vinterhalvåret – og hvert år dør i gennemsnit ca. 1.000-2.000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza. Men for langt de fleste bør influenza ikke give anledning til bekymring. Her på siden kan du læse om hvad influenza er, hvad vil det sige at have influenza, hvad lægger der bag en influenza epidemi og hvad der findes af gode råd mod influenza.

Typer af influenza

Influenza er en virusinfektion i luftvejene. Virussen er særdeles smitsom og smitter via små dråber fra hoste, nys og lignende. Der findes tre salgs influenza:

Type A

Type A er den hyppigste og alvorligste influenzavirus med kraftige symptomer. Den dukker som regel op hvert andet eller hvert tredje år. Alle undertyper af type A findes i naturen især hos svømme- og vadefugle. Tre af type A-subtyperne (H1N1, H2N2, H3N2) smitter blandt mennesker og kan medføre epidemier eller pandemier. Svineinfluenza (H1N1)v som havde et større udbrud i 2009 og fugleinfluenza (H5N1) i 2004 er eksempler på influenza A undertyper.

Type B

Type B har de samme symptomer, men ikke så kraftige. Den findes kun hos mennesker og kan medføre lokale udbrud. Oftest forekommer type B-virus i Danmark når forekomsten af influenzavirus type A er aftagende. Dukker op hvert fjerde eller femte år.

Type C

Type C er den milde udgave med symptomer tættere på forkølelse. Den findes ligeledes også kun hos mennesker, men giver kun anledning til lettere sporadiske tilfælde af influenzasygdom. Type C-virus giver sjældent epidemier.

Symptomer på influenza

Influenza starter oftest med almindelig sygdomsfornemmelse som ved forkølelse. Det kan være hoste, ondt i halsen og løbende næse. Tegn på influenza viser sig ved pludselig feber (38 - 40 °C), muskelsmerter, kulderystelser, hovedpine, mangel på appetit og i nogle få tilfælde opkastning og diarré. Sygdommen varer typisk i 2-7 dage.

Få gode råd om hvordan du forebygger og lindrer influenza og forkølelse her.

Når du har influenza, bør du holde dig hjemme, både fordi du har brug for det mht. hvile, og for at du ikke skal smitte andre. Drik rigeligt med væske - varme drikke kan lindre i halsen. Du kan tage smertestillende midler for at dæmpe de værste symptomer samt bruge næsespray eller andre håndkøbsprodukter mod de almindelige sygdomssymptomer. Se Orifarms brede sortiment af produkter mod influenzasymptomer her

For langt de fleste er influenza ikke noget der giver anledning til bekymring (udover de værste symptomer kan virke uudholdelige), men for visse risikogrupper kan den være meget alvorlig og føre til hospitalsindlæggelse og i værste fald død. Disse risikogrupper tæller bl.a. ældre mennesker, gravide og personer med sygdomme i hjerte og lunger. Hvert år dør i gennemsnit ca. 1.000-2.000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza. Man kan blive vaccineret mod influenza. Det tilråder man især mennesker over 65 år, gravide, personer med sygdomme i hjerte og lunger samt personer i sundhedssektoren. Læs mere om influenzavaccine længere nede på siden.

Varighed af influenza

Hvis du bliver smittet, vil symptomerne på influenzaen bryde ud i løbet af 1-3 dage. Denne periode kaldes for inkubationsperioden.

Hvor længe varer en influenza? Ved en normal sæsoninfluenza vil sygdomsperioden ikke vare længere end 2-7 dage og symptomerne forsvinder. Hos nogle personer, der tilhører risikogrupper, kan influenzaen vare længere og oftere ses et længere og alvorligere sygdomsforløb, der kan medføre hospitalsindlæggelse.

Hvis man oplever problemer med at trække vejret, åndenød eller høj feber i mere end tre dage. Samt alle i risikogrupperne - det vil sige personer med astma, diabetes, nedsat immunforsvar, nedsat lungefunktion (for eksempel KOL), hjerte-kar-sygdomme eller meget svær overvægt (BMI over 40) – bør kontakte lægen, hvis man ved, at man har været udsat for smitte af influenza.

Influenza kan til dels forebygges med en vaccination. Influenzavaccine gives som en indsprøjtning og sundhedsstyrelsen anbefaler influenzavaccination, hvis du er i særlig risiko for at blive alvorligt syg af influenza. Risikogrupperne 65 år eller derover, personer med kronisk sygdom (såsom lungesygdom, hjerte-kar-sygdomme, diabetes osv.), personer som er svært overvægtig med BMI over 40 samt førtidspensionister får influenzavaccination tilbudt gratis fra 1. oktober og året ud. Gravide som er mere end 12 uger henne bliver tilbudt gratis influenzavaccination fra 1. oktober til udgangen af februar året efter. Læs mere om influenzavaccination på sundhedsstyrelsens hjemmeside her

Influenza smitte

Influenza smitter let og hurtigt via små dråber fra hoste, nys og lignende. For eksempel, influenza smitter ved, at en person med influenza hoster eller nyser i nærheden af dig. En anden måde er, at du rører ved f.eks. et bord, som den syge lige har hostet eller nyst hen over, og du bagefter gnider dig i øjnene eller piller næse.

Få gode råd om at undgå at blive smittet – eller at smitte andre her

Du kan smitte andre, fra det øjeblik du får de første symptomer, og inficerede voksne vil typisk smitte mest i de første dage af sygdomsforløbet. Børn og unge kan smitte i op til syv dage efter de første symptomer.

Influenza epidemi og pandemi

Når en smitsom sygdom, såsom influenza type A, breder sig meget hurtigt i en befolkningsgruppe i et bestemt geografisk område er der tale om en epidemi. En epidemi kan opgraderes til en pandemi (global epidemi), hvis den smitsomme virus har spredt sig til et stort antal mennesker på tværs af landegrænser. I nyere tid har vi set pandemier med svineinfluenzaen (H1N1)v med udbrud i Mexico i 2009 som kostede mange menneskeliv på verdensplan. August 2010 rapporterede WHO ca. 18.500 dødsfald i mindst 214 lande pga. svineinfluenza. I Danmark døde 32 mennesker.

I Danmark tages der en vurdering af, om der er tale om en epidemi. Man vurderer den aktuelle forekomst af en sygdom i forhold til, hvad den forventede forekomst er, idet man tager højde for, at der er en normal sæsonvariation. Dette betyder, at der i influenzasæsonen (vintermånederne) kan være omfattende influenzaaktivitet uden at der er tale om en egentlig epidemi. Statens Serum Institut betegner det først som en influenzaepidemi, når den registrerede influenzaforekomst på landsplan er markant højere end den forventede. Under en egentlig influenzaepidemi kan op mod 20 % af befolkningen blive syge.

Influenza under graviditet

Influenza kan være meget ubehagelig for gravide kvinder. Ofte bliver gravide mere syge end ikke-gravide. Influenza er dog ikke farlig for fosterudviklingen og giver f.eks. ikke misdannelser eller lignende. Dog er der øget risiko for abort eller for tidlig fødsel forbundet med influenza for gravide i 2. og 3. trimester. Som gravid har man også en øget risiko for, at der opstår andre sygdomme som for eksempel lungebetændelse i forbindelse med influenzaen. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide efter 1. trimester (12. uge) lader sig vaccinere mod influenza. Risikoen for komplikationer er større, hvis man som gravid samtidig har en kronisk sygdom som nedsat lungefunktion, astma, hjertekarsygdom, diabetes, nedsat immunforsvar eller er svært overvægtig, og derfor kan denne gruppe gravide allerede blive vaccineret i 1. trimester. Læs mere om influenzavaccination for gravide på sundhedsstyrelsens hjemmeside

Baby med influenza

Børn og babyer er mere udsat for at få influenza end voksne, og, ligesom voksne, kan de få høj feber. Det er vigtigt, at du ikke dækker dit barn med høj feber til med tæpper og dyner. Et barn med høj feber skal drikke meget væske. Uanset baby eller barnets alder er væske essentielt for at bekæmpe en influenza. Hvis spædbarnet er under 4 måneder, skal det forsat have modermælk eller modermælkserstatning. Fra 4 måneder og ældre kan barnet begynde at få lidt vand til at opretholde væskebalancen.

Hvis dit influenzasyge barn er under tre år med høj feber og han eller hun ikke vil drikke, bør du kontakte din læge.

Læs eventuelt Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge.

Cookies på Degule.dk
Websitet anvender cookies til bl.a. at indsamle statistik over trafikken på sitet, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge sitet accepterer du dette.    Læs mere
Luk