Smerte

Vi gi’r dig råd, når kroppen klager

Mange mennesker plages i forskelligt omfang af ledsmerter, muskelsmerter, slidgigt, hovedpine, spændingshovedpine og myoser. Smerterne kan opleves forskelligt fra person til person, men uanset hvem man er, og hvor det knirker, belaster det både kroppen og psyken at have ondt. Så det gælder om at finde ud af, hvorfor du har ondt, og hvad du kan gøre ved det.

Kost, motion, styrketræning, søvn, hvile og aflastning af kroppen er nogle af de faktorer, du kan arbejde med for at få det bedre. Smertelindrende produkter er en anden mulighed. F.eks. kan du prøve Ibuprofen OrifarmDiclofenac Gel eller Glucosamin Copyfarm, der alle kan hjælpe mod smerte.

Her på siderne kan du finde mere information om akutte og kroniske smerter samt gode råd til smertelindring. Der er endnu flere gode råd at hente på dit lokale apotek. 

Hovedpine

Det er meget almindeligt at have ondt i hovedet. Men det betyder ikke, at du skal finde dig i det! Der er flere typer af hovedpine, og finder du ud af, hvad din hovedpine kommer af, kan du gøre noget ved den:

 • Spændingshovedpine kommer som regel fra problemer i nakke/skulder. Det er tit svært at finde den egentlig årsag, men kendte årsager er f.eks. forkert arbejdsstilling, dårlig søvn eller ensidig belastning.
 • Hovedpine kan komme fra f.eks. mangel på væske og/eller rigtig kost, mangel på søvn, forkert arbejdsstilling, træk og kulde.
 • Migræne kan være arveligt men kan også udløses af f.eks. forstyrrelser i søvnmønstret, fødevarer (ost, chokolade, kaffe, rødvin), stress, menstruation og andre hormonelle forstyrrelser. 

Muskel- og ledsmerter

Der er forskel på muskel- og ledsmerter. Nogle er midlertidige og opstår f.eks., hvis du belaster dine muskler hårdt eller på nye måder. Andre er kroniske muskel- og ledsmerter, som er til gene for dig i hverdagen.

Typiske årsager/symptomer på muskel- og ledsmerter:

 • Kronisk ondt i led, ryg og muskler
 • Myoser og muskelømhed i nakke, skuldre og arme
 • Pludselig forstuvning, fibersprængning, ledbåndsskader eller brud
 • Influenza, som gør ondt i hele kroppen

Læs mere om muskel- og ledsmerter her

Slidgigt

Slidgigt er en ledsygdom, hvor ledbrusken bliver slidt og nedbrudt. Nogle lever fint med slidgigt og føler sig ikke syge. Andre oplever en smerte, men lærer at leve med den – og slidgigten. De første symptomer på slidgigt kan være, at du føler, dit knæ ’knaser’ på vej op ad trappen, eller at det kniber med at strække og bøje fingrene og holde på ting. Leddene kan også føles stive, når du har siddet eller stået i samme stilling i længere tid.

Typiske symptomer på slidgigt:

 • Stive led
 • Nedsat funktion og bevægelighed i leddene 
 • Hævet og ømme led, hvis der opstår betændelse
 • Smerte, skurren i leddet, forkert stilling af leddet

Læs mere om slidgigt her

Cookies på Degule.dk
Websitet anvender cookies til bl.a. at indsamle statistik over trafikken på sitet, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge sitet accepterer du dette.    Læs mere
Luk