Svamp

Vi gi’r dig råd mod svamp

Svamp og svampesporer findes overalt, også på mennesker, og det er som oftest ikke noget problem. Det er først, når svampen får optimale betingelser – varme og fugt – at den begynder at genere.

Der findes mange typer af både smitsomme og ikke-smitsomme svampeinfektioner. Her kan du læse om to af typerne, fodsvamp og neglesvamp.

Fodsvamp

Op mod 15 % af alle danskere lider af fodsvamp. Infektionen er meget smitsom og spredes let til andre steder på kroppen og til andre mennesker.

Fodsvamp smitter både ved direkte kontakt og ved indirekte kontakt med f.eks. fodtøj, håndklæder, på badeværelser og i omklædningsrum.

Svampene trives i varme og fugtige omgivelser. Derfor er fodsvamp oftest et problem for personer, der går i tætsluttende fodtøj eller ikke får tørret deres fødder tilstrækkeligt efter fodbad. Også brug af gummisko eller af strømper af syntetiske materialer giver gode betingelser for svampen. Sportsfolk har større risiko for at få fodsvamp, da de ofte sveder om fødderne.

Fodsvamp viser sig i form af kløende, eventuelt let skællende udslet mellem de yderste tæer. Ofte vil der være rødme og sprækker i huden og evt. også dannelse af små, væskefyldte blærer.

 Der findes også en mere sjælden type fodsvamp, kaldet mokkasinfod, som giver forandringer i begge fodsåler. Forandringerne viser sig som rødme af fodsålerne og en hvid kridt-agtig markering af furerne i fodsålen.

I langt de fleste tilfælde kan fodsvamp behandles med en creme, som fås i håndkøb, f.eks. Finigen®.

Svampeinfektioner kan let forveksles med andre sygdomme, og er du i tvivl, bør du kontakte din læge. Opdager du en svampeinfektion hos dit barn, bør du altid kontakte læge eller sundhedsplejerske. 

Neglesvamp

Neglesvamp er ikke smitsom. Infektionen opstår ofte som følge af en ikke-behandlet fodsvampinfektion, men kan også opstå direkte i neglen.

Symptomerne på neglesvamp er en gullig eller hvidlig belægning eller misfarvning af neglene, som også bliver fortykkede. I nogle tilfælde vil den angrebne negl også løsne sig.

Neglesvamp kan behandles med tabletter, eller med en medicinsk neglelak, f.eks. Finail®, som kan købes i håndkøb på apoteket.

Behandlingsforløbet kan vare op til 9-12 måneder, da det tager lang tid for en sund tånegl at vokse ud.

Cookies på Degule.dk
Websitet anvender cookies til bl.a. at indsamle statistik over trafikken på sitet, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Ved at bruge sitet accepterer du dette.    Læs mere
Luk